Výtečné fazolky se slaninou: Skvělý recept z naší kuchyně

Fazolky Se Slaninou

Fazolky se slaninou jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Tato chutná a sýtá kombinace fazolí a slaniny je oblíbená nejen u dospělých, ale i u dětí. V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit výtečné fazolky se slaninou, které vás jistě potěší svou lahodností a jednoduchostí přípravy. Připravte se na skvělé chuťové zážitky a poznání tradičního českého jídla!

Seznam ingrediencí potřebných k přípravě fazolek se slaninou

- 400 g fazolí (může být černá, bílá nebo směs obou)

- 200 g slaniny

- 1 cibule

- 2 stroužky česneku

- 1 lžíce oleje

- 2 lžičky mletého kmínu

- 1 lžička papriky

- sůl a pepř podle chuti

- petrželka na ozdobu

Toto je základní seznam ingrediencí, které budete potřebovat k přípravě výtečných fazolek se slaninou. Můžete si také přidat další koření podle svého gusta, například chilli papričky pro pikantnější chuť. Připravte si tyto suroviny a pojďme se pustit do vaření!

Postup přípravy fazolek se slaninou

Postup přípravy fazolek se slaninou je velmi jednoduchý. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience. Fazole opláchneme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme slaninu. Smažíme ji, dokud není krásně křupavá a vydatně voní. Poté slaninu vyjmeme z pánve a odložíme stranou.

Do stejné pánve přidáme cibuli a česnek a opékáme je dozlatova. Přidáme fazole, rajčatový protlak, cukr, sůl, pepř a kmín. Vše důkladně promícháme a vaříme asi 10 minut, aby se chutě propojily.

Poté do fazolkové směsi přidáme slaninu a vaříme ještě dalších 5 minut. Hotové fazolky se podávají teplé s chlebem nebo jako příloha k masu.

Při servírování můžete fazolky posypat nasekanou petrželkou pro zvýraznění jejich vzhledu. Tento recept na fazolky se slaninou je skvělým jídlem pro celou rodinu i na rychlý oběd či večeři. Dobrou chuť!

Tipy a triky pro dokonalé fazolky se slaninou

Aby byly fazolky se slaninou dokonalé, je důležité dodržovat několik tipů a triků. Prvním je použití kvalitních surovin, jako jsou čerstvé fazolky a kvalitní slanina. Dále je důležité správně připravit slaninu - nejlepší je ji osmahnout na pánvi do křupava. Při vaření fazolek je vhodné přidat do vody trochu octa nebo citronové šťávy, což pomůže udržet jejich krásnou zelenou barvu. Pokud chcete fazolky mít měkké, ale stále s lehkým kousáním, dejte je vařit do osolené vody asi 10-15 minut. A nakonec, pokud chcete fazolky obohatit o další vrstvu chuti, můžete přidat například nadrobno nakrájenou cibuli nebo česnek. S těmito tipy a triky budou vaše fazolky se slaninou opravdu dokonalé!

Varianty receptu na fazolky se slaninou

1. Fazolek s klobásou: Přidejte do směsi fazolek se slaninou i nakrájenou klobásu. Tato varianta přidá další vrstvu chuti a zvýší sytost jídla.

2. Fazolek s rajčaty: Přidejte do směsi fazolek se slaninou také nakrájená čerstvá rajčata nebo rajčatový protlak. Tímto způsobem získají fazolky svěží a pikantní chuť.

3. Fazolek s kořenovou zeleninou: Přidejte do směsi fazolek se slaninou i nakrájené mrkev, petržel nebo celer. Kořenová zelenina dodá jídlu bohatou chuť a výrazně zlepší nutriční hodnoty.

4. Fazolek vegetariánských: Pokud preferujete vegetariánskou variantu, můžete slaninu nahradit například kousky tofu nebo grilovaným tempehem. Tímto způsobem si pochutnáte na lahodné verzi bez masa.

5. Fazolek s bylinkami: Obohaťte chuť fazolek se slaninou přidáním čerstvých bylinek, jako je tymián, rozmarýn nebo oregano. Tyto aromatické bylinky dodají jídlu jedinečnou vůni a chuť.

Zvolte si variantu, která vám nejvíce chutná, a vychutnejte si skvělou kombinaci fazolků se slaninou ve vaší kuchyni.

Doporučení pro servírování fazolek se slaninou

1. Fazole s slaninou jsou nejlepší teplé, takže je podávejte hned po přípravě.

2. Doporučujeme je podávat jako hlavní jídlo s křupavým chlebem nebo rýží.

3. Pokud chcete fazolky ještě vylepšit, můžete přidat nastrouhaný sýr nebo smetanu.

4. Skvělou kombinací jsou také pečené brambory nebo čerstvé zeleninové saláty.

5. Pro dokonalou chuť doporučujeme přidat čerstvé bylinky jako petrželku nebo koriandr.

6. Nezapomeňte na vhodné nádobí pro servírování - skleněné mísy nebo talíře zdobené zeleninovým listím dodají jídlu pěkný vzhled.

7. Dopřejte si fazolky se slaninou s dobrým pivem, vínem nebo osvěžujícím domácím limonádovým nápojem.

Závěrem lze konstatovat, že recept na fazolky se slaninou je skutečně výtečným pokrmem, který si získá srdce každého milovníka dobrého jídla. Tato jednoduchá a chutná kombinace fazolků s křupavou slaninou je nejen lahodná, ale také velmi sýtá. Připravit tento pokrm není vůbec složité a díky našim tipům a trikům se vám určitě podaří dosáhnout dokonalého výsledku. Pokud máte rádi experimentování v kuchyni, můžete vyzkoušet i některou z variant tohoto receptu, například přidat do fazolek další zeleninu nebo různé koření. Aby byly fazolky se slaninou opravdu lahodné, doporučujeme je servírovat s čerstvým chlebem a zakončit tímto chutným jídlem skvělý večeře plné chuti a spokojenosti.

Publikováno: 30. 11. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Miroslava Pešková

Tagy: fazolky se slaninou | jídlo