Nejlepší špagety s tuňákem: Rychlý recept na večeři do 30 minut

Špagety S Tuňákem

Klasické špagety s tuňákem

Špagety s tuňákem, to je klasika, která nikdy neomrzí. Jde o rychlý a jednoduchý recept, se kterým si hravě poradí i naprostý začátečník. Navíc je to jídlo z dostupných surovin, které se obvykle najdou v každé domácnosti. Základem jsou samozřejmě kvalitní špagety, nejlépe z tvrdé pšenice. Ty se uvaří v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si připravíme jednoduchou, ale lahodnou omáčku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Poté přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Důležité je česnek nespálit, zhořkl by. Přidáme tuňáka i s nálevem, krátce prohřejeme a zalijeme smetanou na vaření. Můžeme dochutit solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Skvěle se hodí oregano, bazalka nebo tymián. Směs necháme probublat a přidáme scezené špagety. Dobře promícháme, aby se špagety obalily omáčkou. Servírujeme ihned, posypané strouhaným parmazánem.

Ingredience pro lahodnou chuť

Tajemství neodolatelných špaget s tuňákem se ukrývá v jednoduchosti a čerstvosti surovin. Základem jsou samozřejmě kvalitní špagety, nejlépe z tvrdé pšenice, které se nerozvaří a udrží si příjemnou texturu. Chuť tuňáka nejlépe vynikne v kombinaci s rajčaty. Použijte buď čerstvá, zralá rajčata, nebo kvalitní drcená rajčata z konzervy. Důležitou roli hraje také česnek, který dodá pokrmu šmrnc. Pro jemnější chuť přidejte jeden stroužek, pro výraznější chuť klidně dva až tři. Nezapomeňte na bylinky! Čerstvá bazalka nebo oregano jsou tou správnou volbou. Sůl a pepř se přidávají podle chuti. Pro milovníky pikantnějších jídel je možné přidat i špetku chilli. A pokud máte rádi krémovější konzistenci, vmíchejte do hotové omáčky lžíci mascarpone nebo zakysané smetany.

Vlastnost Hodnota
Náročnost Nízká
Doba přípravy cca 20 minut

Jednoduchý postup krok za krokem

Nejdříve si dejte vařit vodu na špagety. Osolte ji a přidejte lžíci olivového oleje, aby se vám špagety neslepily. Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova. Poté přidejte prolisovaný česnek a krátce opečte. Dejte pozor, ať se česnek nepřipálí, zhořkl by. Přidejte tuňáka i s olejem z konzervy a krátce prohřejte. Vmíchejte rajčatový protlak a zalijte vodou z uvařených špaget. Osolte, opepřete a nechte krátce povařit. Špagety sceďte a přidejte k omáčce. Dobře promíchejte a podávejte posypané strouhaným parmazánem. Pro ještě krémovější konzistenci můžete do omáčky přidat lžíci másla. Špagety s tuňákem můžete ozdobit lístky čerstvé bazalky. Dobrou chuť!

Tipy pro vylepšení chuti

Existuje mnoho způsobů, jak pozvednout obyčejné špagety s tuňákem na další úroveň. Použití kvalitních surovin je základ. Vyberte si tuňáka ve vlastní šťávě, který má lepší chuť a texturu než ten v oleji. Experimentujte s různými druhy těstovin, ať už jsou to linguine, tagliatelle nebo třeba orecchiette.

Chuť tuňáka skvěle doplní čerstvé bylinky jako petrželka, bazalka nebo oregano. Přidat můžete i kapary, olivy nebo sušená rajčata. Šťávu z citronu nebo limetky dodá pokrmu svěžest.

Nebojte se experimentovat s kořením. Chilli papričky dodají špagetám říz, uzená paprika zase zemitou chuť. Pro krémovější konzistenci vmíchejte do hotových špaget lžíci mascarpone nebo zakysané smetany. Nezapomeňte, že chuť je individuální, proto se nebojte experimentovat a najít si tu nejlepší kombinaci pro sebe.

Rychlá večeře do 30 minut

Po náročném dni v práci nebo při studiu se nikomu nechce trávit hodiny v kuchyni. Přesto se ale nechcete odbýt nudnou večeří. Co takhle zkusit rychlé a chutné špagety s tuňákem? Tento recept zvládnete hravě do 30 minut a zasytí celou rodinu. Základem jsou kvalitní špagety, ideálně z tvrdé pšenice. Ty uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím si připravte jednoduchou, ale lahodnou omáčku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm prolisovaný česnek. Přidejte plechovku krájených rajčat, tuňáka ve vlastní šťávě a dochuťte solí, pepřem a sušeným oreganem. Pro svěží chuť vmíchejte do hotové omáčky hrst nasekané petrželky. Uvařené špagety sceďte a promíchejte s připravenou omáčkou.

Variace s dalšími ingrediencemi

Ať už se držíte klasiky, nebo rádi experimentujete, špagety s tuňákem skýtají spoustu možností obměn. Pro ostřejší chuť můžete přidat chilli papričku, pro svěžest citronovou šťávu. Milovníci zeleniny ocení přidání hrášku, kukuřice, brokolice nebo kapary. Fantazii se meze nekladou! Pokud toužíte po krémovější verzi, vmíchejte do omáčky lžíci mascarpone nebo zakysané smetany. Nebojte se experimentovat a objevovat nové chutě!

Špagety s tuňákem pro gurmány

Pro milovníky těstovin a ryb je tu skvělá zpráva! Špagety s tuňákem, klasika italské kuchyně, se dají připravit na mnoho způsobů. Tentokrát se ale zaměříme na recept, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Zapomeňte na konzervovaný tuňák v oleji a pusťte se do vaření s námi!

Základem jsou kvalitní špagety, ideálně z tvrdé pšenice. Důležitou roli hraje i výběr tuňáka. Sáhněte po čerstvém kusu, ze kterého si sami připravíte steak. Ten stačí zprudka opéct na pánvi s olivovým olejem a bylinkami, aby zůstal uvnitř krásně růžový a šťavnatý. Tajemstvím lahodné omáčky jsou pak čerstvá rajčata, česnek, kapary a olivy. Ingredience krátce poduste na pánvi, dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli pro pikantnější chuť. Hotové špagety smíchejte s omáčkou a na závěr ozdobte lístky bazalky a hoblinkami parmazánu. Dobrou chuť!

Užitečné rady pro přípravu

Než se pustíte do vaření, projděte si recept a nachystejte si všechny ingredience. Ušetříte si tak zbytečné běhání po kuchyni. Pro intenzivnější chuť tuňáka ho před přidáním do omáčky krátce opečte na pánvi. Stačí minuta z každé strany. Pokud nemáte rádi cibuli, klidně ji vynechejte nebo nahraďte šalotkou, která má jemnější chuť. Místo rajčatového protlaku můžete použít i čerstvá rajčata. Jen je nezapomeňte spařit, oloupat a zbavit semínek. Pro krémovější konzistenci omáčky přidejte lžíci mascarpone nebo smetany na vaření. Nezapomeňte špagety vařit al dente, tedy na skus. Budou se tak lépe míchat s omáčkou a nebudou se rozpadat. Hotové špagety s tuňákem můžete posypat strouhaným parmazánem a ozdobit lístky čerstvé bazalky.

Špagety s tuňákem, to je symfonie chutí Středomoří na talíři. Stačí pár ingrediencí a během chvilky se ocitnete na slunné italské pláži.

Zdeněk Špagetka

Skladování a ohřev jídla

Špagety s tuňákem patří mezi jídla, která chutnají skvěle i po ohřátí. Zbytky špaget s tuňákem skladujte v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží čerstvé až 3 dny. Před uložením do lednice nechte jídlo zcela vychladnout. Pro ohřev špaget s tuňákem máte několik možností. Můžete je ohřát v mikrovlnné troubě, na pánvi nebo v hrnci na sporáku. Při ohřevu v mikrovlnné troubě dbejte na to, aby se špagety prohřály rovnoměrně. Při ohřevu na pánvi nebo v hrnci přidejte trochu vody nebo oleje, aby se špagety nepřipálily. Špagety s tuňákem jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři, ať už je jíte čerstvé, nebo ohřáté.

Publikováno: 19. 12. 2024

Kategorie: kuchyně