Specle: Tradiční české jídlo plné chutí a tradic pro vaši kuchyni
Co jsou specle?
Specle jsou tradiční české jídlo, co vypadá jako malý knedlíčky nebo nudle - podobně jako když špendlíky drží látku pohromadě, tak tyhle specle drží celý jídlo. Jsou udělaný z vaječnýho těsta, který je hustší než na palačinky, asi jako když napícháte špendlíky do polštářku na šití. Mají takovej zajímavej tvar malých hrbolků nebo kuliček, trochu jako hlavičky špendlíků, když je vidíte zapíchnutý v látce. No a jsou fakt super jednoduchý na přípravu a můžete je použít skoro ke všemu. Dají se jíst samotný nebo jako příloha k masu, omáčkám nebo třeba k zelenině - prostě univerzální pomocník v kuchyni, stejně jako jsou špendlíky nepostradatelný pomocníci při šití.
Historie speclí jako tradičního českého jídla
Historie speclí jako tradičního českého jídla sahá až do 18. století. Původně se jednalo o pokrm, který byl připravován ze zbytků těsta po pečení chleba. Postupem času se specle staly samostatným jídlem a získaly si oblibu v české kuchyni. Tradičně se připravují pomocí speciálního nástroje nazývaného "špachtle", kterým se těsto otírá přes dřevěné prkénko do vroucí vody. Dnes jsou speclím oblíbenou součástí českých rodinných i restauračních menu a tvoří nedílnou součást kulturního dědictví naší země.
Jak se specle připravují?
Specle se připravují z jednoduchého těsta, které se skládá z mouky, vajec, mléka a soli. Nejprve je potřeba smíchat mouku s trochou soli a postupně přidávat vejce a mléko. Těsto by mělo být hladké a lehce tekuté. Poté se nechá odpočinout asi 30 minut. Připravené těsto se pak nalije na rozpálenou pánvičku s rozpuštěným máslem nebo olejem. Speclí se tvoří tak, že se těsto pomocí speciálního nástroje nebo dřevěné lžíce kroutí do vroubkovaných kousků, které se opékají ze všech stran dozlatova. Hotové speclí jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř.
Různé varianty speclí
Různé varianty speclí se liší především tvarem a velikostí těsta. Nejběžnější jsou kulaté specle, které se vytvářejí pomocí speciálního hrnce s otvory ve tvaru kuliček. Existují také specle ve tvaru nudlí, které se připravují pomocí speciálního stroje na výrobu těsta. Další variantou jsou široké pásy těsta nazývané "langoše", které se podávají jako slaný pokrm s různými omáčkami nebo jako sladká pochoutka posypaná cukrem a skořicí. Každá varianta má svůj jedinečný charakter a chuť, takže si každý může vybrat tu, která mu nejvíc chutná.
Nejlepší přísady pro specle
Nejlepší přísady pro specle jsou základem pro jejich dokonalou chuť. Pro výrobu specle je nejlepší použít hladkou pšeničnou mouku, která zajistí správnou konzistenci těsta. Další důležitou přísadou je vejce, které dodává speclím vláčnost a pevnost. Kromě toho se do těsta přidává mléko, které zajišťuje jemnost a lehkost speclí. Pro dochucení se používají sůl a pepř podle chuti. Pokud chcete speclím dodat pikantní chuť, můžete přidat nastrouhaný tvrdý sýr nebo bylinky jako například petrželku či oregano. S těmito kvalitními přísadami budete mít jistotu, že vaše specle budou skvělé a plné chutí.
Tipy a triky pro dokonalé specle
Aby byly specle dokonalé, je důležité dodržovat několik tipů a triků. Prvním je správný výběr mouky. Nejlépe se hodí hladká pšeničná mouka, která zajistí lehkost a nadýchanost těsta. Dále je důležité těsto dobře prohníst, aby se z něj odstranily veškeré hrudky a bylo hladké. Při vaření specle je vhodné použít dostatečně velký hrnec s dostatkem vody, aby se specle mohly volně pohybovat. Aby byly specle krásně nadýchané, po přidání do vroucí vody je potřeba ihned zamíchat, aby se rozdělily na menší kousky. Po uvaření je dobré specle okamžitě osolit a pokapat olejem, aby nelepily.
Jak servírovat specle
Servírování specle je důležitou součástí vytvoření dokonalého jídla. Specle se často podávají jako samostatné hlavní jídlo, ale mohou být také skvělou přílohou k masu nebo zeleninovým pokrmům. Nejlepší je servírovat je horké a čerstvé, aby si hosté mohli vychutnat jejich lahodnou chuť a křupavost. Specle lze posypat nastrouhaným sýrem, bylinkami nebo smetanou pro ještě bohatší chuťový zážitek.
Oblíbené přílohy k speclím
Když si připravujete specle, nemůžete zapomenout na jejich oblíbené přílohy. Nejčastěji se podávají s kyselým zelím, které perfektně doplňuje jejich bohatou chuť. Další tradiční přílohou jsou brambory, buď vařené nebo opékané. Pokud preferujete lehčí variantu, můžete je podávat s čerstvým salátem nebo zeleninovými přílohami. Ať už si vyberete jakoukoliv přílohu, speclím dodáte dokonalou chuťovou kombinaci a vytvoříte tak skvělý pokrm pro celou rodinu.
Zajímavé recepty s využitím speclí
Speclí jsou vynikající základ pro různé pokrmy plné chutí. Jedním z nich je například "Speclé s houbami a smetanovou omáčkou". Na rozpáleném oleji osmažte nakrájené houby společně s cibulí. Přidejte smetanu, petrželku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s teplými specli.
Když už mluvíme o receptech, tak kromě klasického špagety recept vám ukážu něco fakt zajímavýho - "Speclé se slaninou a kyselím zelím". Je to podobně jednoduchý jako špagety recept na boloňskou, ale trochu jiný level. Na pánvi nejdřív osmažíte nakrájenou slaninu, pak tam hodíte na kostky pokrájený specle a všechno to promícháte. No a pak přijde to hlavní - kyselý zelí, kmín a podlejete to vývarem. Jako špagety recept to sice není, ale je to stejně jednoduchý - vaříte, dokud to nezměkne, a nakonec posypete čerstvou petrželkou. Mňamka!
Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete si vyzkoušet "Speclé s paprikovým ragú". Orestujte na pánvi cibuli, přidejte na plátky nakrájený červený paprikový pepř a rajčatový protlak. Přidejte koření dle chuti (např. papriku, oregano) a vařte do změknutí. Podávejte s teplými specli posypanými parmazánem.
Speclí je nespočet možností, jak si pochutnat na tradičním českém jídle plném chutí a tradic. Stačí se nechat inspirovat a vytvořit si svůj vlastní speciální recept s využitím těchto lahodných drobných knedlíčků.
Specle jsou tradiční české jídlo plné chutí a tradic, které by nemělo chybět ve vaší kuchyni. Jejich historie sahá až do minulosti, kdy se staly oblíbeným pokrmem na českých stolech. Připravují se jednoduše, ale s láskou, a to nejen v různých variantách, ale také s použitím nejlepších přísad.
Pro dokonalé specle je důležité dodržovat správný poměr mouky a tekutiny a pečlivě míchat těsto. Existuje mnoho tipů a triků, jak dosáhnout perfektní konzistence těsta i tvaru speclí. Servírování speclí je také důležitou součástí celkového zážitku - mohou být podávány samostatně nebo jako přídavek k hlavním jídlům.
Oblíbenými přísadami pro specle jsou například vejce, mléko nebo smetana. Ty dodají těstu krémovou konzistenci a bohatou chuť. Kromě toho lze do speclí přidat také další ingredience jako bylinky, sýry nebo slaninu, což jim dodává ještě větší rozmanitost.
Specle se skvěle hodí jako příloha k různým pokrmům. Nejčastěji se podávají s gulášem, pečeným masem nebo zelím. Jejich jedinečná textura a chuť dokonale doplňují hlavní jídlo a vytvářejí harmonickou kombinaci chutí.
Pokud hledáte inspiraci, můžete vyzkoušet zajímavé recepty s využitím speclí. Například specle s houbami a smetanovou omáčkou, specle se špenátem a lososem nebo sladké specle s ovocem a tvarohem. Možností je mnoho a vaše kreativita nemá žádné meze.
Špekáčky na pivu jsou fakt parádní klasika český kuchyně. Když si chcete udělat fajnový špekáčky na pivu, stačí pár ingrediencí a máte super večeři. No a ty různý moderní verze špekáčků na pivu, co dneska lidi vymýšlej, ty jsou taky super. Prostě když máte chuť na něco poctivýho, co vám připomene dětství nebo výlety s kamarády, tak tohle je jasná volba. Takže neotálejte a šup do toho - uvidíte, že budete překvapený, jak skvěle chutnaj!
Publikováno: 11. 01. 2024
Kategorie: kuchyně