Šťavnaté tajemství gordon bleu: Kuchařský zázrak, který vás dostane!

Gordon Bleu

Gordon Bleu je termín, který se často setkáváme v kuchařských knihách a menu restaurací. Pokud jste někdy ochutnali tento pokrm, víte, že se jedná o kulinářskou lahůdku. Gordon Bleu je vlastně plněné řízečky z kuřecího nebo telecího masa s obsahem šunky a sýra. Jde o recept s francouzskými kořeny, který ale našel své místo na talířích po celém světě. V tomto článku se podíváme blíže na tuto delikatesu a dozvíme se více o historii i přípravě tohoto chutného jídla.

Původ a historie gordon bleu

Gordon bleu je tradiční pokrm pocházející z Francie a konkrétně z města Lyon. Jeho název je odvozen ze slova "cordon bleu", což v překladu znamená modrý stupeň. Tento název byl původně používán pro prestižní francouzský řád, který se uděloval výhradně šlechtickým rodům za jejich vynikající služby královskému dvoru.

Kuchaři si však tento název oblibovali také jako označení pro chutné a exkluzivní pokrmy. První zmínka o gordon bleu se objevuje již v 19. století v kuchařských knihách, avšak recept na něj nebyl jednotný a lišil se podle kuchařských tradic jednotlivých regionů.

Ve své nejtradičnější podobě se jedná o plátek kuřecího masa plněné šunkou a sýrem, obalený v trojobalu a smažený na pánvi. V současnosti existuje mnoho variant tohoto jídla, například s plnkou z hovězího nebo vepřového masa či s různorodou kombinací sýrů.

Dnes je gordon bleu oblíbeným pokrmem v mnoha zemích, zejména v Evropě a USA. Díky svému bohatému chuti a atraktivní prezentaci patří mezi vyhledávané lahůdky na menu restaurací i domácích kuchyní.

Složení a příprava

Gordon Bleu je kuchařský výraz, který se používá pro označení pokrmu, který obsahuje plátek masa (nejčastěji kuřecího nebo telecího), následované náplní, jako jsou sýr a šunka, a potom další vrstvou masa. Následně je obaleno vajíčkem a strouhankou a smaženo na oleji. Složení tohoto pokrmu může být různé dle preference kuchaře nebo země původu receptu. Příprava gordon bleu vyžaduje pečlivost a správné množství ingrediencí, aby byl konečný výsledek dokonalý. Je oblíbeným jídlem u mnoha lidí po celém světě pro svůj bohatý chuťový profil a jednoduchou přípravu.

Variace a varianty receptu

Jedním z důležitých prvků v kulturní kuchyni je variace a varianty receptu. To platí i pro klasický recept na gordon bleu. Tento populární pokrm může být vyroben z různých druhů masa, jako například z kuřecího nebo vepřového. Existují také varianty tohoto receptu, které se liší použitím sýrů nebo koření. Některé verze používají ementál, jiné gruyère nebo dokonce cheddar. Někteří kuchaři přidávají do směsi také bylinky nebo koření jako oregano nebo papriku a další zase upravují servování s omáčkou a přílohami. Tyto drobné změny mohou vytvořit novou chuťovou dimenzi, což je ideálním způsobem jak přizpůsobit tento recept pro různé chutě a prefernce vašich hostů.

Doporučení a tipy pro servírování

Pokud plánujete servírovat gordon bleu, je důležité mít na paměti několik doporučení a tipů. Za prvé, zajistěte si kvalitní suroviny včetně kvalitního masa a sýra. Dále se ujistěte, že maso je dostatečně tenké a rovnoměrné pro dokonalé smažení. Předem také připravte omáčku nebo dip, který bude skvělým doplňkem k jídlu. Pro prezentaci na talíři volte jednoduchý styl s minimem ozdob a zdobení, aby se soustředilo na samotné jídlo. A konečně, nezapomeňte na správnou teplotu podávání - gordon bleu by mělo být podáváno horké a čerstvé pro co nejlepší chuťový zážitek.

Závěrem je třeba zdůraznit, že gordon bleu není jen pouhým kuchařským výrazem, ale také oblíbeným a chutným jídlem, které najdeme na mnoha restauračních menu po celém světě. Jeho příprava vyžaduje určitou šikovnost a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Gordon bleu je skvělou volbou pro všechny milovníky kuřecího masa a sýra, kteří rádi experimentují s novými kulinářskými zážitky. Pokud se rozhodnete gordon bleu připravit doma, nezapomeňte si pečlivě vybrat kvalitní ingredience a postupovat podle receptu.

Zdroje

Pro úspěšné přípravu kulinářské speciality gordon bleu je důležité mít k dispozici správné zdroje. Zřejmě nejdůležitější položkou jsou kvalitní a tenké plátky kuřecího nebo vepřového masa, které lze zakoupit u specializovaných prodejců. Dále je potřeba mít na skladě sýr typu švýcarský ementál, který dodá jídlu charakteristickou chuť a texturu. Pro obalování masa se používají strouhanky, které mohou být buď bílé nebo celozrnné, a vejce smíchaná s mlékem. Pro grilování nebo smažení gordon bleu je zapotřebí také kvalitní olej nebo máslo. S tímto souborem zdrojů lze připravit lahodné jídlo, které svým vzhledem i chutí okouzlí každého gurmána.

Publikováno: 17. 08. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Lucie Zvěřinová

Tagy: gordon bleu | kuchařský výraz