Kolopejka: Křehké a sladké cukroví, které zahřeje vaše srdce i chuťové buňky

Kolopejka

Kolopejka je tradiční české cukroví, které se vyrábí především během vánočních svátků. Jeho název pochází od slova "kolovrátek", což odkazuje na charakteristický tvar, který má kolopejka po upečení. Jde o drobnou válečkovou sladkost, obalenou v cukru a koření, která skvěle chutná k horkému nápoji jako je čaj nebo svařené víno. Kolopejky jsou oblíbené nejen u dospělých, ale také u dětí a jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních dezertů v Česku.

Historie kolopejky

Kolopejka, také známá jako kocourková ouška nebo kočičí drápky, je tradiční české vánoční cukroví. Historie kolopejek sahá až do 17. století, kdy se v Čechách začaly pečené sladkosti stát oblíbeným tradičním pokrmem během svátků. Podle názoru některých historiků pochází název kolopejka z latinského slova "calopus", označujícího hřebec králů.

Tradiční kolopejky se pečou z listového těsta, které je vykrojené do charakteristických trojúhelníkových tvarů s malými řezy na okrajích, aby mohly být během pečení ohnuty a vytvořit tak charakteristický tvar oušek kočičky. Po upečení jsou posypány cukrem a mohou být zdobeny ořechy nebo kokosem.

V minulosti byly kolopejky spojovány především s vánočními svátky, ale dnes jsou oblíbenou pochoutkou po celý rok a jsou součástí mnoha českých cukrárenských sortimentů.

Tradiční recept na kolopejku

Kolopejka je tradiční cukroví, které se v Česku peče už několik generací. Jeho receptura se však může lišit region od regionu a také rodinu od rodiny. Existuje ale základní recept, kterým se může každý začátečník řídit.

Na přípravu kolopejky budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru krystal, 2 vejce, 1 vanilkový cukr a lžičku prášku do pečiva.

Nejdříve si připravte těsto. Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Pokud chcete kolopejku trochu jemnější nebo křehčí, můžete použít hladkou mouku nebo ji míchat s polohrubou v poměru 1:1. Do mouky vmíchejte kostky másla a drobivě rozmixujte pomocí mixéru nebo rukama.

Poté přidejte cukr krystal, vanilkový cukr a vejce. Zpracujte těsto dohromady a nechte ho uzrát minimálně hodinu v lednici.

Po vyndání z lednice rozválejte těsto na vále na cca 5 mm tloušťku a vykrájejte kolečka nebo jiné tvary dle vlastního vkusu. Kolopejky dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia asi 12 až 15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.

Hotové kolopejky nechte vychladnout a podle chuti můžete posypat moučkovým cukrem, oplatkami nebo kakaem. Ať už je připravíte jakýmkoliv způsobem, budou určitě sladkým zpestřením vaší pečící kolekce.

Variace a moderní úpravy receptu

Kolopejka je tradiční české cukroví, které se vyrábí již po mnoho let. Avšak stejně jako u mnoha jiných receptů, i u kolopejek se objevují různé variace a moderní úpravy, které přináší novou chuťovou dimenzi. Například mnozí pekaři přidávají do těsta sušené ovoce, ořechy nebo koření, jako je skořice a vanilka. Další z pekařských triků je obalení kolopejek v kokosu nebo kakau prášku pro zajímavý vizuální efekt. Tyto modernizace receptu dávají možnost se s cukrovím experimentovat a zkoušet nové chuťové kombinace pro svou rodinu a přátel.

Použití kolopejky v tradiční české kuchyni

Kolopejka je typickým českým cukrovím, které se tradičně peče během vánočních svátků. Jeho základem je těsto z mouky, másla a cukru, do kterého se přidávají rozinky a mandle. Tvar kolopejek bývá různorodý, často se vytlačují ze speciálního stroje nebo se tvoří ručně do drobných koulí.

Kolopejky jsou oblíbené pro svůj sladký chuťový zážitek a snadné připravení. Patří mezi ty dezerty, které dokážou potěšit nejen dospělé, ale i děti. Tradičně se podávají s horkým nápojem, jako je čaj nebo káva.

V poslední době se kolopejky staly populárním suvenýrem pro turisty navštěvující Českou republiku. Jsou dostupné v mnoha cukrárnách a obchodech s tradičními potravinami po celé zemi.

Oblíbenost kolopejky v současné době

Kolopejka, tradiční cukroví v české kuchyni, se těší velké oblibě i v současné době. Tento malý váleček z lístkového těsta plněný ořechy a medem si získává srdce nejen místních, ale i turistů. Jeho chuťové vlastnosti a dlouhá tradice spojená s vánočními svátky jsou důvodem, proč se kolopejka stala nedílnou součástí tradičního českého cukroví.

Závěrem lze konstatovat, že kolopejka patří mezi oblíbené druhy cukroví v české kuchyni. Její charakteristický tvar a neodolatelná chuť oslovují generace za generacemi. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že vyrobit domácí kolopejky není nijak složité a rozhodně stojí za to si toto sladké pečivo dopřát i na svátečních stolech.

Publikováno: 18. 10. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Miroslava Pešková

Tagy: kolopejka | druh cukroví