Borůvková bublanina: Neodolatelný recept, který vás dostane na kolena!

Borůvková Bublanina

Dobrý den, v dnešním článku si představíme náš oblíbený recept na borůvkovou bublaninu. Tento dezert je skvělou volbou pro každou příležitost, ať už oslavu s rodinou a přáteli nebo jen jako sladkou chuť k odpolednímu čaji. Jednoduchá příprava a vynikající chuť udělá z této bublaniny vašeho nového favorita mezi domácími dezerty. Tak pojďme se pustit do pečení!

Seznam surovin

Pokud se chystáte upéct borůvkovou bublaninu, budete potřebovat následující suroviny:

- 250g hladké mouky

- 1/2 balíčku prášku do pečiva

- 120g cukru krupice

- 1 vanilkový cukr

- špetka soli

- 2 vejce

- 125 ml mléka

- 60 ml oleje nebo rozpuštěného másla

- 250g čerstvých nebo mražených borůvek

S těmito surovinami a s trochou snahy zvládnete připravit vynikající borůvkovou bublaninu, která osloví chuťové buňky každého gurmána.

Příprava těsta

Pokud chcete připravit lahodnou borůvkovou bublaninu, nezapomeňte na správnou přípravu těsta. Pro tento recept budete potřebovat 150 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 2 vejce, 80 ml oleje a 1/2 prášku do pečiva. Nejprve si smíchejte mouku s práškem do pečiva a cukrem krupicí. Poté vmíchejte vejce a postupně přidávejte olej za stálého míchání. Těsto by mělo být jemné a nenáročné na zpracování. Nakonec vlijte těsto na plech vyložený pečícím papírem a rozprostřete ho tak, aby zabralo celou plochu. Na těsto následně nasypejte čerstvé borůvky podle libosti a dejte péct do předehřáté trouby na teplotu 180 °C. Pečte asi 25 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu a borůvky nezhnědnou. Nyní už stačí jen vychutnat si skvělou borůvkovou bublaninu!

Příprava borůkového nádivu

Příprava borůkového nádivu je klíčovým krokem při přípravě borůvkové bublaniny. Než začnete vařit, sberte čerstvé a kvalitní borůvky a omyjte je pod tekoucí vodou. Poté je nechte okapat a rozmixujte je do hladkého pyré.

V oddělené míse smíchejte máslo, cukr a vanilkový cukr do krémové konzistence. Následně za stálého míchání přidejte postupně vajíčka, hladkou mouku a nakonec i borůvkové pyré.

Dobře promíchejte, dokud nedostanete jednotnou hmotu bez hrudek. Hotový borůkový nádiv nalijte na těsto v plechovce a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40-50 minut, dokud nenabere zlatohnědou barvu.

A voilà! Borůvková bublanina s lahodným borůkovým nádivem je hotova. Podávejte teplou s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro dokonalé chuťové doznívání.

Sestavení a pečení bublaniny

Sestavení a pečení borůvkové bublaniny je velmi jednoduché. Nejdříve si připravíme ingredience - 2 hrnky polohrubé mouky, 1 a 1/4 hrnku cukru, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 lžičky prášku do pečiva a nakonec přidáme hrst čerstvých borůvek.

Postup je následující: Smícháme suroviny dohromady kromě borůvek a vytvoříme těsto. Poté opatrně vmícháme borůvky. Těsto nalijeme do pekáčku a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu asi 30-35 minut. Pokud vidíte, že bublanina uvnitř není naprosto propečená (zkontrolujete vidličkou), nechte ji péct déle.

Po upečení nechte bublaninu trochu vychladit a můžete ji podávat s dalšími surovinami jako např. vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Takto připravená borůvková bublanina je skvělým dezertem pro celou rodinu. Dobrou chuť!

Servírování a ozdobení

Servírování a ozdobení jsou důležitou součástí přípravy jakéhokoliv jídla, a to platí i pro borůvkovou bublaninu. Tento skvělý dezert lze podávat v teplém stavu s kopečkem vanilkového zmrzliny nebo šlehačky ze šlehačkového krému. Pokud preferujete studenější variantu, dejte bublaninu do lednice, aby dobře vychladla a pak ji můžete podávat se stejnými doplňky.

Co se týče ozdobení, můžete použít čerstvé borůvky na vrcholu nebo je posypat celou bublaninou jako dekoraci. Rovněž může fungovat potření bublaniny javorovým sirupem pro sladší chuť. Dostatek fantazie při servírování a ozdobení dodá vašemu dezertu originální nádech a udělá z něj nezapomenutelný zážitek pro vaše hosty.

Variace a tipy

Výbornou variací na klasickou bublaninu je borůvková bublanina, která dodá tomuto tradičnímu dezertu novou rozměrovou chuť. Abychom připravili tu nejlepší borůvkovou bublaninu, doporučujeme použít čerstvé lesní borůvky, které dodají dezertu nejenom svěžest a výraznou chuť, ale také ho zbarví do fascinujícího fialova. Pokud máte rádi sladké dezerty, můžete přidat do těsta trochu cukru a vanilkový extrakt. Pro ty, kteří upřednostňují méně sladké varianty, doporučujeme použít jen minimum cukru nebo nahradit ho medem či javorovým sirupem. Borůvková bublanina je skvělá volba pro rodinné oslavy nebo pro rychlý občerstvení během víkendových odpolední s přáteli.

Věřím, že jste si po přečtení tohoto receptu už upecli nádhernou borůvkovou bublaninu. Pokud ano, doufám, že jste výsledek ocenili stejně jako já. Tento dezert je skvělou volbou pro každodenní oslavu nebo třeba piknik s rodinou a přáteli. Ať už jste ji upiekli poprvé nebo podruhé, tuto lahůdku si určitě zamilujete.

Publikováno: 19. 08. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Teodor Havel

Tagy: borůvková bublanina | recept