Vyzkoušejte nejlepší svařák recept z naší kuchyně!

Svarak Recept

Co je svařák?

Svařák je tradiční český horký nápoj, který se připravuje z červeného vína, koření a cukru. Je oblíbený zejména v zimních měsících a na vánočních trzích. Jeho chuť je sladká a aromatická s mírnou kořeněnou příchutí. Svařák je ideálním nápojem pro zahřátí těla a povzbuzení v chladných dnech. Pijeme ho nejen kvůli jeho chuti, ale také kvůli jeho blahodárným účinkům na organismus.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Pro přípravu vynikajícího svařáku budete potřebovat následující ingredience:

- 1 láhev červeného vína (nejlépe suchého)

- 2 lžíce cukru

- 1 hřebíček

- 1 skořicovou tyčinku

- 3 kardamomové plody

- šťávu z jednoho citronu

- pár plátků pomeranče nebo citronu pro ozdobení

Tyto ingredience jsou základem pro tradiční recept na svařák. Samozřejmě si můžete přidat i další koření podle své chuti, jako například badyán, zázvor nebo muškátový oříšek. Důležité je vybrat kvalitní červené víno, které bude mít dostatečně plnou chuť a aroma.

Postup přípravy svařáku.

Postup přípravy svařáku je velmi jednoduchý. Nejprve si připravte všechny potřebné ingredience. Do hrnce nalijte červené víno a přidejte cukr, skořici, hřebíček a plátky pomeranče. Hrnec postavte na sporák a zahřejte směs do bodu varu. Poté snižte teplotu a nechte svařák vařit asi 15-20 minut, aby se všechny chutě dobře propojily. Před podáváním svařák sceďte a nalijte do horkých sklenic.

Tipy a triky pro dokonalý svařák.

Pokud chcete připravit dokonalý svařák, mějte na paměti několik tipů a triků. Prvním je použití kvalitního červeného vína - vyberte si suché víno s plnou chutí a výraznou ovocností. Dále je důležité správné zahřátí vína - nepřevařujte ho, ale nechte jej jemně prohřát na mírném ohni. Přidání koření jako skořice, hřebíček nebo pomerančové kůry dodá svařáku výraznou chuť. Nezapomeňte také na správný poměr cukru - přidejte ho podle své chuti, ale buďte opatrní, abyste svařák nepřesladili. A nakonec, dejte si pozor na teplotu - svařák by neměl vařit, ale pouze se lehce ohřát. S těmito tipy a triky bude váš svařák opravdu dokonalý!

Varianty svařáku - jak ho můžete upravit podle svého gusta.

Svařák je oblíbeným teplým nápojem v zimních měsících. Ačkoliv klasický recept obsahuje červené víno, cukr, hřebíček a skořici, existuje mnoho variant, které si můžete přizpůsobit podle svého gusta. Například můžete přidat citronovou nebo pomerančovou šťávu pro osvěžující chuť. Pokud preferujete silnější aroma, zkuste do svařáku přidat zázvor nebo badyán. Pro milovníky ovocných chutí je možnost použít jablečný džus nebo borůvkový sirup. Experimentujte s různými kombinacemi koření a ovocných přísad a objevte svou vlastní verzi dokonalého svařáku!

Jak správně podávat svařák.

Svařák je nejlepší podávat horký, ideálně ihned po přípravě. Nezapomeňte na vhodné sklenice, které jsou odolné vůči teplotě. Před nalitím svařáku do sklenic je dobré je předehřát horkou vodou, aby se nápoj udržel teplý co nejdéle. Svařák můžete ozdobit plátkem pomeranče nebo citronu a přidat do něj hřebíček nebo skořici pro zvýraznění chuti. Podávejte ho spolu s vašimi oblíbenými vánočními cukrovím či tradičním pečivem jako například perníkem.

Doporučení pro výběr vhodného vína pro svařák.

Při výběru vhodného vína pro svařák je důležité zvolit odrůdu, která se hodí k přípravě teplých nápojů. Nejčastěji se používají červená vína s vyšším obsahem cukru a nižším obsahem alkoholu. Doporučujeme například odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon nebo Dornfelder. Je také možné použít kořeněná červená vína, která dodají svařáku specifickou chuť. Pamatujte však na to, že kvalita vína ovlivní i konečnou chuť svařáku, proto volte kvalitní a ověřené víno.

Závěrem bychom vám rádi představili pár posledních rad pro přípravu dokonalého svařáku. První a nejdůležitější je použít kvalitní víno. Vyberte si červené suché víno s vyšším obsahem alkoholu, které má plnou chuť a výraznou aromatickou složku. Dále je důležité správně zahřát víno, ale nepřivést ho k varu, aby se zachovaly jeho chuťové vlastnosti. Přidání koření jako skořice, hřebíček a pomerančová kůra dodá svařáku jedinečnou vůni a chuť. Nezapomeňte na cukr, který vyrovná hořkost vína. A nakonec, nechte svařák dobře odpočinout alespoň 15 minut po vaření, aby se aroma dostatečně promísilo. S těmito tipy se vám určitě podaří připravit skvělý svařák pro své blízké!

Publikováno: 04. 12. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Lucie Zvěřinová

Tagy: svarak recept | recept na jídlo