Tatarák recept: Oživte svou kuchyni s tímto pikantním lahůdkovým pokrmem!

Tatarak Recept

Tatarák je tradiční pokrm z české kuchyně, který si získává stále více fanoušků. Tento chutný a osvěžující pokrm se připravuje ze surového masa, které se naseká na jemné kousky a dochutí se speciální omáčkou. Přestože existuje mnoho různých receptů na tatarák, dnes Vám přinášíme ten nejlepší! Pokud máte rádi výraznou chuť masových pokrmů a nebojíte se experimentovat v kuchyni, pak je tatarák právě pro Vás. Připravte si proto se mnou skvělý tatarák a užijte si originální chuť tohoto pochoutkového jídla!

Co je tatarák a jaké jsou jeho základní ingredience

Tatarák je tradiční české jídlo, které vzniklo již v 19. století a dodnes si udrželo svou popularitu. Tatarák se skládá ze surového masa, typicky hovězího nebo jiného kvalitního masa, které se nadrobno nakrájí a smíchá s dalšími ingrediencemi. Základními složkami tataráku jsou cibule, hořčice, kapary, sůl a pepř. Některé recepty zahrnují také surový žloutek nebo majonézu. Tento chutný pokrm lze podávat jako předkrm nebo jako hlavní jídlo s pečivem nebo vařenými brambory. Při přípravě tataráku je klíčová kvalita masa - mělo by být opravdu čerstvé a kvalitní.

Postup přípravy tataraku

Tatarák je oblíbeným chladným jídlem, který se skládá z jemně rozsekání masa, cibule, hořčice a koření. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a vyžaduje pouze čerstvé ingredience a nůž na krájení.

Nejprve je třeba maso (nejčastěji hovězí) důkladně očistit od přebytečného tuku a šlach. Poté ho nakrájejte velmi jemně na malé kostičky nebo nudličky. Cibuli si oloupejte a nakrájejte ji také na malé kousky.

Pokud máte rádi ostré jídlo, můžete do tataraku přidat i chilli papričky nebo pepř Cayenne - samozřejmě v závislosti na vaší chuti. Do hotové směsi přisypeme koření podle vlastního gusta - sůl, pepř, kari nebo papriku.

Když máme připravené maso s cibulí a kořením, stačí už jen vmíchat lžičku hořčice a dobře promíchat.

V tradiční české kuchyni se podává tatarák s čerstvým pečivem a nakrájenou cibulkou, ale může být také součástí různých salátů nebo jen samotný jako chladné somrce. Dobrou chuť!

1 Výběr a příprava masa

Nejvýznamnějším činitelem při přípravě tataráku je kvalita masa. Masa musí být čerstvé a vysoce kvalitní, s minimálním obsahem tuku a bez jakýchkoli toxických látek. Nejlepší je použít maso z hovězího roště nebo zad, které by mělo být nakrájené na malé kostky. Důležité je také dodržovat správnou hygienu a používat oddělené nože a prkna pro maso a zeleninu, aby se minimalizovalo riziko kontaminace. Když máme ideální kousky masa, můžeme začít s dalšími ingrediencemi pro dokonalý tatarák recept.

2 Nakrájení zeleniny a bylinek

Pokud plánujete připravit tatarak, bez nakrájení správných zelenin a bylinek to nepůjde. Důležitou součástí tohoto chutného pokrmu jsou totiž jemně nakrájené cibule, mrkev, petržel a řapíkatý celer. Tyto ingredience poskytují tataraku nejen vynikající chuť, ale také nutriční hodnoty. Kromě toho lze přidat i další bylinky, jako jsou pažitka nebo kopr, které podtrhnou jeho lahodnost ještě více. Důležité je však zajistit si kvalitní a svěže zeleniny a bylinky - potom už stačí jen precizně nakrájet, smísit s hovězím masem a můžeme se pustit do přípravy tataraku.

3 Příprava omáčky

Příprava omáčky je klíčovou součástí přípravy tataraku. Existuje několik způsobů, jak omáčku na tento tradiční pokrm připravit. Zde jsou tři nejpopulárnější způsoby:

1. Klasická omáčka - smíchejte dohromady nakrájenou cibuli, petrželku a kysanou smetanu. Přidejte soli a pepře podle chuti a důkladně promíchejte.

2. Omáčka s majonézou - do mísy dejte majonézu a přidejte drobně nakrájené kapary, cibuli a kysanou okurku. Vše dobře promíchejte.

3. Omáčka ze syrových žloutků - oddělte žloutky od bílků, rozklepněte je do misky a pomalu za stálého míchání přilijte olej. Přidejte hořčici, ocet a kousky jednoho malého kyselého okurky. Promíchejte všechny ingredience dokud omáčka nenabude správné konzistence.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoli ze zmíněných způsobů přípravy omáčky, jistě neprohloupíte!

4 Smíchání všech ingrediencí

Při přípravě tataráku je nejdůležitější krok smíchání všech ingrediencí. Nezapomeňte na nasekanou cibuli, kapary, sůl, pepř a samozřejmě čerstvou hovězí masovou šunku. Všechny ingredience by měly být detailně nakrájené a smíchané tak pečlivě, aby se vytvořila dokonalá chuťová kombinace. Pokud chcete tatarák trochu pikantnější, můžete přidat i nasekanou chilli papričku. Smíchejte všechny ingredience dohromady a nechte je odpočinout v ledničce po dobu nejméně jedné hodiny, aby se chuť mohla dostatečně rozvinout. Poté si můžete tatarák podávat například s čerstvým chlebem nebo křupavými toastem.

Servírování a doporučení k podávání

Servírování a doporučení k podávání jsou klíčové prvky při přípravě tataraku. Tento tradiční pokrm zahrnuje jemně nasekané maso, často z hovězího nebo lososa, které se míchá s různými přísadami jako je cibule, kapary, kmín nebo pepř. Jakmile je směs tvořena, musí být správně podána k tomu, aby si hosté vychutnali plnou chuť této pochoutky.

Jedním z nejlepších způsobů jak servírovat tatarak je na talíři jako hlavním chodu. Maso by mělo být umístěno uprostřed talíře a posypano jemně nakrájenou petrželkou na vrcholu. Okraje talíře mohou být ozdobeny citronem a ostatními přísadami použitými v receptu.

Pokud se chystáte podat tatarak jako předkrm nebo součást hors d'oeuvres, může být prezentován na malých porcích s krekry nebo topinkami. Pokud máte rádi ostřejší chuť, dle vašeho gusta můžete do směsi přidat trochu chilli papriček.

Aby byl zajištěn maximální užitek ze skvělého receptu na tatarak, doporučujeme vybrat kvalitní a čerstvé ingredience a nezapomenout dodržovat správné hygienické postupy. S těmito jednoduchými tipy vás vaše hosty určitě okouzlíte skvělým pokrmem tataraku.

Varianty a příklady tataraku s různými přísadami

Tatarák je tradiční pokrm, který pochází z východní Evropy a Balkánu a skládá se z mletého masa, cibule, soli, koření a dalších přísad. Existuje mnoho variant tataraku s různými přísadami, které mu dodávají jedinečnou chuť a aroma.

Jednou z nejpopulárnějších variant tataraku je tzv. "tatarská omáčka", což je směs majonézy, kečupu, kyselé okurky a často i hořčice či worchestrovské omáčky. Tento tatarák se nejlépe hodí k jídlu s toustovým chlebem nebo pečivem.

Další zajímavou variantou tataraku je takzvaný "italský tatarák", který obsahuje rajčata, olivy, bazalku a parmezánový sýr. Tento tatarák se hodí ke konzumaci jako předkrm nebo k lehké večeři.

Pro milovníky pikantních jídel je ideální "mexický tatarák", do kterého se přidávají jalapeňo papričky, chilli papričky, avokádo a rajčata. Tento druh tataraku se podobá guacamole a chutná skvěle např. s tortillou.

Nejtradičnější verze tataraku obsahuje mleté hovězí nebo skopové maso, cibuli, sůl a pepř. Tento tatarák se podává např. s celozrnným chlebem, bramborami nebo vařenými vejci.

Varianty tataraku jsou neomezené, jde jen o fantazii a chuťových preferencích jednotlivců. Vyzkoušejte některé z těchto receptů a přidejte do svého menu novou chuť!

Tipy a triky pro dokonalý tatarák

Tatarák je lahodná specialita, kterou ocení opravdoví gurmáni. Připravit ho dokonale není vůbec snadné, ale s několika tipy a triky to zvládnete i vy. Prvním krokem je samozřejmě pořízení kvalitního masa - ideální jsou hovězí nebo hovězí svíčková. Důležité je také mít vhodné nástroje pro jemné nakrájení masa na malé kousky. Dále nezapomeňte na přísady - cibuli, kapary, worchesterskou omáčku, dijonskou hořčici a vejce.

Dalším důležitým faktorem pro dokonalý tatarák je čerstvost ingrediencí. Proto volte kvalitní a čerstvé suroviny, které budou vašemu tataráku dodávat skvělou chuť a aroma. Udržujte také čistotu v kuchyni a pracovních pomůckách, aby se do masa nedostaly žádné nežádoucí bakterie.

Pokud chcete tatarák skutečně vylepšit, zkuste použít tradiční francouzskou metodu marinace masa v olivovém oleji s bylinkami před samotnou přípravou. Tím zlepšíte konzistenci masa a okořeníte ho.

A nakonec, nejlepší tip pro dokonalý tatarák - vyzkoušejte různé varianty a najděte tu svou oblíbenou chuť! Tatarák je totiž ideálním jídlem pro experimentování s přísadami a kořením. S trochou trpělivosti a fantazie můžete vytvořit naprosto unikátní verzi této lahodné speciality.

V závěru článku "tatarak recept" lze shrnout, že příprava tohoto tradičního pokrmu není nijak složitá a dá se snadno zvládnout i začínajícím kuchařům. Klíčové je dodržování správného poměru ingrediencí a přesného postupu vaření, aby tatarák měl tu správnou chuť a konzistenci. Protože jde o tradiční jídlo, hodí se na různé slavnostní příležitosti nebo jako bohatý oběd či večeře v rámci rodinného menu. Pokud máte chuť si ho vyzkoušet, určitě byste neměli váhat!

Publikováno: 06. 10. 2023

Kategorie: kuchyně

Autor: Miroslava Pešková

Tagy: tatarak recept | recept na přípravu tataraku