Nejlepší špagety recept: Rychlý a jednoduchý!

Špagety Recept

Klasické špagety s rajčatovou omáčkou

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Poté přidáme drcená rajčata, osolíme, opepříme a přidáme sušenou bazalku. Vaříme na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti můžeme přidat cukr. Uvařené těstoviny scedíme a přidáme k rajčatové omáčce. Dobře promícháme a podáváme. Pro ještě lepší chuť můžeme těstoviny posypat strouhaným parmazánem.

Tento recept na špagety s rajčatovou omáčkou je velmi jednoduchý a rychlý, a přitom tak chutný. Je to ideální jídlo pro celou rodinu, které zvládne připravit i úplný začátečník v kuchyni.

Výběr správných špaget

Při vaření špaget hraje zásadní roli výběr správného druhu. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství variant, které se liší tvarem, tloušťkou i složením. Pro klasické recepty na špagety, jako jsou špagety aglio e olio nebo špagety carbonara, se nejlépe hodí špagety s kulatým průřezem o průměru 1,6–1,9 mm. Tyto špagety se dobře spojí s omáčkou a udrží si svůj tvar i po uvaření. Pro krémovější omáčky, například špagety Alfredo, můžete zvolit i o něco širší špagety. Důležité je vybírat špagety z tvrdé pšenice durum, které se nerozvaří a mají příjemnou pevnou texturu.

Vaření špaget al dente

Uvařit špagety al dente není žádná věda, chce to jen trochu cviku a dodržet pár zásad. Začněte s dostatečně velkým hrncem s osolenou vodou. Voda by měla být osolená jako moře, tedy opravdu slaná. Špagety vkládejte do vroucí vody a hned je promíchejte, aby se neslepily. Doba vaření se liší podle druhu špaget, proto je důležité řídit se údaji na obalu. Pro kontrolu, zda jsou špagety al dente, je ochutnejte. Měly by být uvařené na skus, ale ne tvrdé. Jakmile jsou špagety hotové, ihned je slijte a propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.

Jednoduchá rajčatová omáčka

Tato omáčka je ideální k dochucení vašich oblíbených špaget. Její příprava je velmi snadná a rychlá, takže je perfektní pro všední dny, kdy nemáte moc času na vaření. Potřebujete jen pár základních ingrediencí, které pravděpodobně již máte doma. Základem je kvalitní rajčatový protlak, který dodá omáčce bohatou chuť. Pro sladší chuť můžete přidat trochu cukru nebo medu. Naopak, pokud máte rádi pikantnější jídla, nezapomeňte na špetku chilli. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, tato jednoduchá rajčatová omáčka dodá vašim špagetám neodolatelnou chuť. Pro ještě intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat i další bylinky a koření, jako je oregano, bazalka, tymián nebo rozmarýn. Fantazii se meze nekladou!

Tipy pro dokonalou chuť

Tajemstvím dokonalé chuti špaget není jen správný recept, ale i pár triků. Sůl do vody na těstoviny patří vždy, a to v poměru 10 g soli na 1 litr vody. Těstoviny vařte al dente, tedy na skus. Převařené špagety ztratí svou texturu a chuť. Nezapomeňte si trochu vody z vaření těstovin schovat. Přidáním pár lžic do omáčky docílíte její krémovější konzistence. Experimentujte s bylinkami! Čerstvá bazalka, oregano nebo tymián dodají vašim špagetám svěží chuť.

Vlastnost Hodnota
Jazyk receptu Čeština
Hlavní ingredience Špagety

Alternativní omáčky

Tradiční recept na špagety s rajčatovou omáčkou je sice klasika, ale proč nezkusit i něco jiného? Alternativní omáčky vám umožní experimentovat s chutěmi a obohatit váš jídelníček. Krémové omáčky, jako je například sýrová omáčka, jsou skvělou volbou pro milovníky sýrů. Stačí smíchat oblíbený sýr se smetanou a dochutit solí a pepřem. Pro milovníky zeleniny se nabízí pesto z bazalky, piniových oříšků a parmazánu. Jeho svěží chuť se skvěle hodí k špagetám. Pokud máte rádi pikantní jídla, vyzkoušejte aglio olio s chilli papričkami. Tato jednoduchá omáčka z olivového oleje, česneku a chilli vás zaručeně zahřeje. Ať už zvolíte jakoukoli omáčku, nezapomeňte špagety uvařit al dente, aby byly příjemně na skus.

Servírování a zdobení

Špagety s omáčkou servírujeme ihned po uvaření, dokud jsou ještě horké a pasta je na skus al dente. Na servírování se nejlépe hodí nahřáté hluboké talíře, které udrží teplotu pokrmu. Špagety pomocí vidličky a naběračky na špagety opatrně z hrnce přeneseme na talíř. Snažíme se, abychom je nenabírali příliš mnoho, ať se nám netřepí přes okraj. Na špagety přelijeme dostatečné množství omáčky, aby se do nich mohla hezky vsáknout. Omáčku můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, jako je bazalka, oregano nebo petrželka. Pokud jsme použili sýr, posypeme jím špagety až na talíři, aby se neroztavil a neztratil svou chuť.

Kromě klasického servírování můžeme špagety s omáčkou také kreativně nazdobit. Zajímavě bude vypadat, pokud je pomocí vidličky natočíme do tvaru hnízda a doprostřed vložíme lžíci zakysané smetany nebo ricotty. Pro slavnostnější příležitosti můžeme špagety s omáčkou doplnit grilovaným masem, krevetami nebo zeleninou. Fantazii se meze nekladou a recept na špagety nám dává prostor pro vlastní kulinářské experimenty.

Dobré špagety, to je jako báseň. Musí v nich být vášeň, rytmus a špetka tajemství.

Hana Nováková

Špagety pro každého!

Špagety, ten věčný symbol italské kuchyně, který si získal srdce (a žaludky) lidí po celém světě. A není se čemu divit! Špagety jsou neuvěřitelně variabilní a dají se připravit na nespočet způsobů. Ať už máte chuť na něco lehkého a svěžího, nebo naopak sytého a vydatného, se špagetami nikdy nešlápnete vedle. Recept na špagety je navíc obvykle velmi jednoduchý a rychlý, takže si na nich pochutnáte, i když zrovna nemáte moc času. Stačí pár základních surovin, trocha fantazie a voňavý talíř plný špaget je na světě. Tak neváhejte a pusťte se do vaření!