Mateza: Jihoamerický poklad mezi kávami?
Co je to maté
Maté není, jak si mnozí myslí, druh kávy. Ačkoliv má povzbuzující účinky podobné kávě, maté se vyrábí z listů a stonků cesmíny paraguayské, stromu původem z Jižní Ameriky. Chuť maté je často popisována jako bylinná, zemitá a lehce nahořklá, s tóny připomínající zelený čaj a tabák. Na rozdíl od kávy, která obsahuje kofein, maté obsahuje stimulující látku zvanou matein. Matein má podobné účinky jako kofein, ale je považován za jemnější a déle působící, bez nepříjemných vedlejších účinků jako je nervozita či nespavost.
Původ a historie
Mateza, nápoj s dlouhou a fascinující historií, má své kořeny hluboko v srdci Jižní Ameriky. Původní obyvatelé oblasti dnešní Brazílie a Paraguaye, indiáni kmene Guaraní, konzumovali maté již před staletími. Věřili, že listy cesmíny paraguayské, ze kterých se maté připravuje, mají léčivé účinky a dodávají sílu a energii. Španělští kolonizátoři, kteří do Jižní Ameriky dorazili v 16. století, si povšimli zvyků domorodců a brzy si pití maté osvojili. Maté se stalo populárním nápojem v celé oblasti Rio de la Plata a postupně se rozšířilo i do dalších částí Jižní Ameriky. Dnes je maté neodmyslitelnou součástí kultury a každodenního života v zemích jako Argentina, Uruguay, Paraguay a Chile. Jeho obliba v posledních letech roste i v jiných částech světa, kde je oceňován pro svou jedinečnou chuť a stimulační účinky.
Příprava maté
Maté se stalo v posledních letech populárním nápojem i u nás, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale i pro své povzbuzující účinky. Na rozdíl od kávy, která obsahuje kofein, maté obsahuje matein. Matein se uvolňuje do organismu postupně, a proto jeho účinek trvá déle a nezpůsobuje nepříjemné stavy jako neklid nebo třes. Příprava maté je rituál, který si žádá trochu trpělivosti a cviku. Základem je kvalitní yerba maté, tedy sušené a drcené listy a stonky cesmíny paraguayské, a kalabasa, tradiční nádoba na maté, obvykle vyrobená z tykve. Do kalabasy nasypeme přibližně do dvou třetin yerba maté a zalijeme vodou o teplotě okolo 70-80 °C. Důležité je nepoužívat vroucí vodu, která by mohla yerba maté spálit a znehodnotit její chuť. Potom vložíme do kalabasy bombillu, speciální brčko s filtrem na konci, a můžeme si vychutnat lahodný a povzbuzující nápoj.
Mateza, to je taková divoká sestra arabiky, plná života a překvapení.
Vavřinec Šimek
Chuť a účinky
Mateza, nápoj s dlouhou historií a tradicí, si získává stále větší oblibu i u nás. Její chuť a účinky se liší v závislosti na druhu použité kávy a způsobu přípravy.
Chuť matézy je ovlivněna především odrůdou cesmíny paraguayské, ze které se připravuje. Obecně se dá říci, že mateza má hořkosladkou, lehce nakyslou chuť s tóny trávy, sena a dřeva. Některé druhy mohou mít i nasládlé aroma s nádechem karamelu či čokolády. Intenzita chuti se odvíjí od délky louhování – čím déle se mateza louhuje, tím je její chuť silnější a hořčí.
Kromě chuti je mateza známá i svými povzbuzujícími účinky. Obsahuje kofein, theobromin a theofylin, látky, které stimulují centrální nervový systém, dodávají energii a zlepšují koncentraci. Na rozdíl od kávy má mateza pozvolnější nástup a delší dobu působení, takže nezpůsobuje takové výkyvy energie.
Tradice a rituály
Mateza a káva, dva nápoje s bohatou historií a tradicemi, si získaly srdce lidí po celém světě. Zatímco káva je pro mnohé každodenní rituál, pití maté se pojí s mnoha zvyky a rituály, které se předávají z generace na generaci. V Jižní Americe, odkud mate pochází, se tradičně pije z vydlabané tykve zvané kalabasa pomocí kovové slámky s filtrem, bombilly. Samotné pití maté v kruhu blízkých je pak symbolem přátelství a sdílení. Hostitelem je obvykle cebador, který maté připravuje a nalévá. Každý, kdo kalabasu s maté přijme, tak vyjadřuje úctu hostiteli a ostatním účastníkům. Na rozdíl od kávy, která se často pije v rychlosti, je pití maté rituálem, který zpomaluje a vybízí k zastavení se a vychutnání si okamžiku.
Vlastnost | Mateza | Arabica |
---|---|---|
Původ | Etiopie | Etiopie, Jemen |
Maté versus káva
Maté i káva jsou dva oblíbené nápoje, které si získaly srdce mnoha lidí po celém světě. Oba nápoje obsahují kofein, který dodává energii, ale liší se v chuti, účincích a kulturním významu. Maté, tradiční nápoj Jižní Ameriky, se připravuje z lístků a stonků cesmíny paraguayské. Má zemitou, travnatou chuť s nádechem hořkosti. Maté se obvykle pije z duté tykve zvané kalabasa pomocí kovové slámky zvané bombilla. Káva, na druhé straně, se vyrábí z pražených zrn kávovníku. Její chuť se liší v závislosti na druhu kávy, pražení a způsobu přípravy, ale obecně je hořká s ovocnými nebo čokoládovými tóny. Káva se pije v mnoha podobách, od silného espressa po ledovou kávu s mlékem. Co se týče účinků, maté obsahuje o něco méně kofeinu než káva, ale poskytuje pozvolnější a déle trvající energii bez nepříjemného kolísání hladiny cukru v krvi. Maté je také bohaté na antioxidanty a vitamíny skupiny B. Káva má zase vyšší obsah kofeinu, který navozuje rychlý nástup energie, ale může vést k následnému poklesu.
Zdravotní benefity
Maté i káva, dva nápoje s výraznou chutí a povzbuzujícími účinky, jsou oblíbené po celém světě. Kromě chuti a povzbuzení ale nabízejí i řadu zdravotních benefitů. Maté je bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a přispívají k prevenci chronických onemocnění. Káva zase obsahuje prospěšné látky jako kyselinu chlorogenovou, která může mít pozitivní vliv na metabolismus glukózy a snižovat riziko cukrovky 2. typu. Důležité je ale pamatovat na to, že nadměrná konzumace obou nápojů může mít i negativní účinky, jako je nespavost, úzkost nebo zažívací potíže.
Možné vedlejší účinky
Maté i káva obsahují kofein, stimulant, který může mít u některých lidí nežádoucí účinky. Mezi možné vedlejší účinky konzumace maté a kávy patří: neklid, úzkost, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce, zvýšený krevní tlak a žaludeční nevolnost. Citlivost na kofein se liší a někteří lidé mohou pociťovat tyto účinky i po malém množství. Pokud se u vás po konzumaci maté nebo kávy vyskytnou nežádoucí účinky, snižte jejich příjem nebo se poraďte se svým lékařem.
Je důležité si uvědomit, že nadměrná konzumace maté a kávy může vést k závislosti na kofeinu.
Kde maté sehnat
Maté už dávno není jen exotickou specialitou a stává se čím dál tím dostupnějším. Pokud byste rádi okusili jeho jedinečnou chuť, máte hned několik možností. Nejjednodušší je navštívit specializované prodejny s čajem a kávou. Tam vám zkušení prodejci poradí s výběrem správného druhu maté a vhodné kalabasy i bombilly. Stále častěji se maté objevuje i v regálech supermarketů. Vybírejte spíše známější značky, u kterých máte větší jistotu kvality. Pro milovníky online nakupování je tu pak široká nabídka e-shopů. Od specializovaných prodejců maté až po velké online supermarkety. Ať už zvolíte jakoukoli možnost, nezapomeňte, že stejně důležitý jako výběr samotného maté je i výběr správného druhu kávy pro jeho přípravu. Pro začátek doporučujeme jemnější druhy s nižším obsahem kofeinu.
Tipy pro začátečníky
Pro začátečníky s maté může být výběr správného druhu kávy matoucí. Doporučujeme začít s jemnějším druhem, jako je "yerba mate tradicional" s menším obsahem prachu a stonků. Tento druh má vyváženou chuť a je vhodný pro přípravu tradičním způsobem v kalabase. Pro začátek je ideální horká voda o teplotě okolo 70-80 °C. Příliš horká voda může z maté uvolnit hořkou chuť. Po zalití nechte maté louhovat 3-5 minut. S přibývajícími zkušenostmi můžete experimentovat s dalšími druhy, jako je maté s bylinkami, ovocem nebo s příchutí.
Publikováno: 20. 11. 2024
Kategorie: kuchyně