Jarní lahůdka na talíři: Skvělý recept s hrachorem jarním pro vaši kuchyni!
Hrachor jarní je super surovina pro každého, kdo touží po zdravé rychlé večeři, co potěší chuťové buňky. Tahle rostlinka je fakt nabušená vitamíny a minerály - prostě hotový poklad pro všechny, co dbají na zdravý životní styl. Jestli přemýšlíte nad tím, jak připravit zdravou rychlou večeři, tak hrachor jarní je přesně to, co hledáte. V tomhle článku vám ukážu jednoduchý recept, který zvládne fakt každý. Je to vlastně taková zdravá rychlá večeře pro začátečníky i pokročilé kuchtíky. Takže pokud jste fanoušci zdravého vaření nebo prostě jen hledáte něco nového do svýho kuchařskýho repertoáru, tenhle recept vás určitě dostane!
Původ a charakteristika hrachoru jarního
Hrachor jarní, latinsky Lathyrus vernus, patří k rostlinám z čeledi bobovitých. Je to vytrvalá bylina s plazivými lodyhami dorůstající až do výšky 30 cm. Tato rostlina se vyskytuje především v horských oblastech střední Evropy a severní Asie. Hrachor jarní kvete od května do června růžovými květy uspořádanými v hroznech.
Charakteristickou vlastností hrachoru jarního je obsah L-α-amino-kyseliny β-N-oxalyl-L-α, která může být toxická pro konzumenty ve velkém množství. Nicméně, když se správně vaří a konzumuje v mírných dávkách, poskytuje hrachor jarní příjemné aroma a chutnou chuť. Proto je hojně používán jako ingredience pro tradiční jídla napříč Evropou.
Když jsem tuhle vařil żur (mimochodem, stejně jako když jsem montoval rychlospojku na hadici na zahradě), vzpomněl jsem si, jak je tahle polská polívka vlastně super. Je to taková hustá dobrota s klobásou a bramborem, do který se přidává hrachor jarní. No a ta rychlospojka na hadici mi připomněla, jak je všechno dneska modernější - ale tenhle recept zůstává pořád stejnej. Když už jsem u tý rychlospojky na hadici, tak podobně jako ona usnadňuje práci na zahradě, tak hrachor jarní v żuru nejen že dělá specifickou vůni a chuť, ale taky tam šoupne nějaký ty bílkoviny a vlákninu.
Pokud hledáte nové ingredience pro vaše jídla, neváhejte si pořídit hrachor jarní. Stačí ho správně vařit a použít v mírných dávkách, aby vám mohl poskytnout svou unikátní chuťovou zkušenost.
Nutriční hodnota hrachoru jarního
Hrachor jarní je nejen chutnou, ale i velmi zdravou potravinou. Obsahuje mnoho živin, jako jsou bílkoviny, vláknina, vitamíny (zejména vitamín C a K) a minerály (např. draslík, železo a hořčík). Hrášek také obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle.
Doporučuje se konzumovat hrach v kombinaci s dalšími potravinami bohatými na bílkoviny, jako jsou např. luštěniny či ořechy. Hrášek je ideálním doplňkem do salátů nebo omáček, ale také může sloužit jako samostatné jídlo připravené např. s rýží nebo bramborami. Díky své nutriční hodnotě je hrách velmi vhodný pro vegetariány a vegany.
Pokud hledáte nový způsob, jak začlenit hrách do vaší stravy, zkuste si připravit recept na hrachor jarní - originální české jídlo s krásnou zelenou barvou a lahodnou chuťovou harmonií.
Příprava a suroviny potřebné k přípravě hrachoru jarního
Příprava hrachoru jarního je snadná, pokud máte k dispozici správné suroviny. Nejprve budete potřebovat jednu a půl šálku jarních hráchů, které si nechte předem namočit přes noc. Poté je stačí opláchnout a vložit do hrnce s vařící vodou. Přidejte také nakrájenou cibuli, dvě stroužky česneku a dvě lžičky soli.
Vařte na středním ohni po dobu asi 30 minut, dokud se hrách nerozpadne. Pak odstraňte cibuli a rozmačkejte směs pomocí mixéru nebo vidličkou. Vše důkladně promíchejte a ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
Hotový hrachor můžete servírovat s chlebem nebo jako přídavek k hlavním jídlům jako jsou masová jídla nebo saláty. Dobrou chuť!
Postup přípravy hrachoru jarního
Postup přípravy hrachoru jarního je poměrně jednoduchý a zvládne ho každý kuchař. Nejprve si připravíme všechny potřebné ingredience, které jsou následující: 500 g hrachu jarního, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl a pepř.
Hrášek nejdříve omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Poté ho dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byl ponořen celý. Přidáme nakrájenou mrkev a petrželku, osolíme a opepříme podle chuti.
Hrášek vaříme na středním ohni asi 20 minut, dokud nebude měkký. Mezitím si nakrájíme cibuli na drobné kousky a osmahneme ji na pánvi spolu s olejem.
Když máte hrách uvařený, sceďte ho, ale vodu si nechte - podobně jako když děláte nadýchanou bábovku hrníčkovou, kde taky neplýtváte. Do té horký vody pak vraťte uvařenej hrášek i s tou osmaženou cibulkou. Pak to nechte tak 10 minut probublávat. Mimochodem, když už jsme u těch receptů, nadýchaná bábovka hrníčková je taky super věc na víkend. No a zpátky k hrášku - po těch 10 minutách vaření by měla bejt polívka akorát, podobně jako když se povede nadýchaná bábovka hrníčková přesně podle receptu.
Hotový hrachor jarní můžeme podávat s rýži či bramborami jako hlavním jídlem nebo jako přílohu k masu. Dobrou chuť!
Varianty receptu na hrachor jarní
Hrachor jarní je oblíbenou luskovinou, která se často používá v různých receptech. Existuje mnoho způsobů, jak tento bílkovinný poklad upravit a využít ve vaší kuchyni. Jednou z variant je připravit hrachor na salát s bylinkovým dresinkem. Stačí hrachor uvařit do měkka, smíchat ho s čerstvými bylinkami a zakápnout olivovým olejem a citronovou šťávou pro osvěžující chuťový zážitek. Další možností jsou klasické smažené karbanátky z hrachu. Hrach je rozmačkaný s cibulí, strouhankou a kořením, formuje se do kulatých karbanátků a smaží se na pánvi dozlatova. Tyto lahodné pochoutky se hodí ke snídani nebo jako hlavní jídlo k obědu či večeři. Pokud preferujete lehkost a zdravější verzi, zkuste hráchovo-kokosové curry. Uvařený hrách podusíte v kokosovém mléce společně s kořením a dalšími ingrediencemi podle chuti. Tento exotický pokrm nabídne skvělou kombinaci chuti i vůně. S hrachorem jarním máte mnoho možností, jak si připravit chutné a zdravé jídlo plné bílkovin a vitamínů.
Servírování a doporučení k podávání
Servírování a doporučení k podávání jsou důležitými prvky při prezentaci jídla. I při přípravě jednoduchého jídla jako je hrachor jarní, je vhodné myslet na estetiku a chutě pokrmu.
Hrachor jarní se ideálně podává jako hlavní jídlo nebo jako součást lehkého obědu. Doporučujeme servírovat ho na talíři či misce s letní zeleninou a mozzarellou. Hrachory mohou být krátce po uvaření trochu horké, proto zvažte jejich ochlazení v lednici před použitím.
Pokud si chcete dopřát spoustu vitamínů, můžete hrachory ozdobit listy rukoly a strouhaným parmazánem. Pro milovníky pikantních chutí doporučujeme přidat kousek nakládané papriky nebo kořeněný dip.
Na podzim či v zimě se skvěle hodí servírovat hrachory s hovězím masem nebo s bavorským knedlíkem. Nezapomeňte na skleničku dobrého vína či piva k dokonale sladkému a kořeněnému hrachu.
Závěrem lze říci, že hrachor jarní není pouze vynikající zdroj bílkovin a vlákniny, ale také skvělým přísadou pro mnohé jarní pokrmy. S receptem na krémovou polévku z hrachoru jarního jsme vám přinesli jednu z možností, jak ho můžete využít. Pokud se rozhodnete hrachor jarní zakoupit a uvařit si nějaký pokrm z jeho lahodné chuti, nezapomeňte jej správně skladovat a vařit podle doporučených postupů. Doufáme, že vás naše tipy na použití hrachoru jarního inspirovaly k experimentování a novým gastronomickým objevům.
Publikováno: 30. 10. 2023
Kategorie: kuchyně